Tags

Featured Posts

Random Posts

Recent Posts

2017. június 16., péntek

A nyugtalanság kora 5.: A semmi tengere

Írta: Tóth Judit

Hazugság lenne azt állítani, hogy néha nem jó érzés a semmi tengerében fürdőzni. A probléma nem is akkor kezdődik, amikor csak úgy hagyjuk sodródni magunkat az eseményekkel, hanem akkor, amikor észrevétlenül az önsajnálatba, és valamilyen iszapos letargiába süllyedtünk.

Az idősebb generáció nagy hévvel szidja a mai fiatalságot, amiért azok nem csinálnak semmit, csak ülnek a nihilben, harminc évesen még mindig az anyjuk mos rájuk, és eszük ágában sincs családot alapítani. De az is szöget üt a fejükbe, hogy miért kell öt ösztöndíj, hat külföldi ország és hét egyetem egy diploma elvégzéséhez, ha utána úgyis csak bolti kisegítők, irodai aktakukacok, gyorséttermi dolgozók leszünk, hiszen feleslegesen kidobott pénz volt a tandíj, tanultunk volna inkább szakmát, és már garantáltan lenne rendes munkahelyünk.

Mi, miközben építjük az életünket, és az egyetem mellett olykor két munkahelyen dolgozva egyszer csak arra ébredünk, hogy ennek az egésznek semmi értelme, hogy se pénzünk, se tudásunk, se igazi tapasztalataink nincsenek, egyetlen perc alatt rádöbbenünk, hogy változtatnunk kell az életünkön. Ez persze hosszú hónapok, évek kemény munkája. A kemény elhatározással kezdődik, majd hónapokig tartó tapogatózással, információgyűjtéssel folytatódik. Ebben a fázisban gyakran elvész a lendület, és ilyenkor pedig jön a semmi tengere, és a boldogság látszatát keltő fürdőzés. Olyan dolgokat teszünk, amiktől undorodunk, miközben olyanokra vágyunk, amiket nem érhetünk el. Hogy kitöltsük az űrt, önpusztítunk. Előbb a munkát hanyagoljuk, aztán a tanulmányokat. Előbb csak egyszer mulatunk át mámorosan egy éjszakát, később már a mámor is csak üres megszokássá válik.

Közben persze folyton gondolkodunk. Hogyan feleljünk meg az elvárásoknak, magunknak, hogyan lépjünk tovább, hiszen a határokat nem mindig könnyű átugrani, és mivel a sikerek gyakran elmaradnak, vagy az elvártnál csak csekélyebbek lesznek, egyre nő a frusztráció, a düh, az undor, és ha ezek irányítanak, bizony hamar abba az iszapba kerülhetünk.


Sodródás, vihar, süllyedés. Önellentmondások, elvárások, csalódás. Szavak, amik a nihilben sűrűn előfordulnak, még akkor is, ha nem mondjuk ki őket. A sikerhez komoly erőfeszítésekre van szükség, de fáradtan, csalódottan nincs mindig elég erőnk hozzá. Ilyenkor muszáj segítséget kérni.


Nincsenek megjegyzések:
Írj megjegyzés

Szeretnél értesülni a legfrissebb hírekről?
Iratkozz fel hírlevelünkre! !